Logg inn

 

Dramatisk innslag i bybildet

Væringer

Væringkleiva finnes i Ekebergskrenten. Den har fått navn etter garden til keiseren i Konstantinopel, hvor det var folk fra Oslo

Av Per Olav Reinton

Væringen var et dramatisk innslag i bybildet – like mye i Konstantinopel som i Oslo - i sin blå silketunika og røde kappe, med ei hette på hodet, som kunne ligne ei lue, bare at den hadde en fold som kunne bindes under haka eller bak i nakken. Han bar øks på skulderen. Øksa hadde et tynt blad med en egg på 30 centimeter, spiss i begge ender. Den smalnet kraftig inn mot skaftet, slik at den lignet mer på en kjøttøks enn et redskap til å hogge ved med. Den var ganske lett, kunne veie mindre enn to kilo, men hadde et langt og buet skaft slik at øksa kunne brukes med begge hender. Skaftet kunne bli en mannslengde, slik at øksa etter hvert begynte å ligne det som senere er blitt kjent som hellebarder. Det var ikke bare væringene som bar slike økser. Rikard Løvehjerte gjorde det også.

Væringen skulle passe på keiseren og keiserens familie, og fulgte dem på seremonier, festivaler og i kirkegang. De var portvakter i palasset, og sørget for sikkerheten i alle sammenhenger hvor keiseren var til stede. De var livvakter, og bevoktet skattkammeret. I tillegg bisto de når en ny keiser skulle krones, når dronninger skulle hylles, når noen i keiserens familie giftet seg, eller når noen i familien skulle begraves. Dessuten hadde de seremonielle funksjoner ved kirkelige høytider.

Keiseren omga seg normalt med en vaktstyrke væringer på fem hundre mann. Når de var i felten, teltet væringene tett opp til keiseren, og om keiseren overnattet i en provinsby, ble nøkkelen til byporten overlatt til dem. De voktet keiserens kontor i Det Store Palasset, hvor statens dokumenter ble underskrevet, så vel som mottakelsesrommet i Blachernaepalasset. Under seremoniene bar de keiserens sverd, skjold og banner. Da gikk sjefen for vaktstyrken ved siden av keiseren.

Væringene fulgte keiseren til kirken. De sto klare bak keiserens høye trone med øksene i handa, og la dem på skulderen da keiseren hadde satt seg. Ved større anledninger hadde de andre varierte oppgaver, for eksempel i påsken. Veien fra Blachernaepalasset til kirken var pyntet og dekorert med palmeblader før palmesøndag, og laurbær og myrt var strødd på veien kvelden før. Væringene ryddet opp, og kunne selge velsignede palmeblader og tøyer på markedet til gode priser.

De var voktere i fengslet for betydningsfulle fanger i Numera. Mikael Glykas har sine minner derfra: ”Jeg kaller Numera for Hades, men verre enn Hades var væringenes skrik og skrål som holdt deg våken natta gjennom.” Væringene hadde også tilnavnet ”keiserens vinsekker”.

Gamlebyen i Oslo

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988