Logg inn

 

Dramatisk innslag i bybildet

Væringer

Væringkleiva finnes i Ekebergskrenten. Den har fått navn etter garden til keiseren i Konstantinopel, hvor det var folk fra Oslo

Av Per Olav Reinton

Væringen var et dramatisk innslag i bybildet – like mye i Konstantinopel som i Oslo - i sin blå silketunika og røde kappe, med ei hette på hodet, som kunne ligne ei lue, bare at den hadde en fold som kunne bindes under haka eller bak i nakken. Han bar øks på skulderen. Øksa hadde et tynt blad med en egg på 30 centimeter, spiss i begge ender. Den smalnet kraftig inn mot skaftet, slik at den lignet mer på en kjøttøks enn et redskap til å hogge ved med. Den var ganske lett, kunne veie mindre enn to kilo, men hadde et langt og buet skaft slik at øksa kunne brukes med begge hender. Skaftet kunne bli en mannslengde, slik at øksa etter hvert begynte å ligne det som senere er blitt kjent som hellebarder. Det var ikke bare væringene som bar slike økser. Rikard Løvehjerte gjorde det også.

Væringen skulle passe på keiseren og keiserens familie, og fulgte dem på seremonier, festivaler og i kirkegang. De var portvakter i palasset, og sørget for sikkerheten i alle sammenhenger hvor keiseren var til stede. De var livvakter, og bevoktet skattkammeret. I tillegg bisto de når en ny keiser skulle krones, når dronninger skulle hylles, når noen i keiserens familie giftet seg, eller når noen i familien skulle begraves. Dessuten hadde de seremonielle funksjoner ved kirkelige høytider.

Keiseren omga seg normalt med en vaktstyrke væringer på fem hundre mann. Når de var i felten, teltet væringene tett opp til keiseren, og om keiseren overnattet i en provinsby, ble nøkkelen til byporten overlatt til dem. De voktet keiserens kontor i Det Store Palasset, hvor statens dokumenter ble underskrevet, så vel som mottakelsesrommet i Blachernaepalasset. Under seremoniene bar de keiserens sverd, skjold og banner. Da gikk sjefen for vaktstyrken ved siden av keiseren.

Væringene fulgte keiseren til kirken. De sto klare bak keiserens høye trone med øksene i handa, og la dem på skulderen da keiseren hadde satt seg. Ved større anledninger hadde de andre varierte oppgaver, for eksempel i påsken. Veien fra Blachernaepalasset til kirken var pyntet og dekorert med palmeblader før palmesøndag, og laurbær og myrt var strødd på veien kvelden før. Væringene ryddet opp, og kunne selge velsignede palmeblader og tøyer på markedet til gode priser.

De var voktere i fengslet for betydningsfulle fanger i Numera. Mikael Glykas har sine minner derfra: ”Jeg kaller Numera for Hades, men verre enn Hades var væringenes skrik og skrål som holdt deg våken natta gjennom.” Væringene hadde også tilnavnet ”keiserens vinsekker”.

Gamlebyen i Oslo

Tema-artikler

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

LokalhistorieWiki

Gamlebyen (Oslo)

Alnafetgata

Alnagata

Arctanders gate (Oslo)

Baglerstredet

Birkebeingata (Oslo)

Bisp Nikolaus' kapell

Bispegata (Oslo)

Bispegata 12 (Oslo)

Bispegata 16 (Oslo)

Clemens' gate

Clemensallmenningen

Clemenskirken (Oslo)

Dyvekes bru

Dyvekes vei

Erik Schias plass

Gamlebyen gravlund (Oslo)

Gamlebyen historielag

Gamlebyen kirke

Gamlebyen og Grønland menighet

Gamlebyen skole (Oslo)

Gatene (Oslo)

Geilene (Oslo)

Hallvardskatedralen

Harald Hårdrådes plass

Hans Helgesen

Inges gate (Oslo)

Kanslergata

Klosterenga

Klostergata (Oslo)

Konows gate

Korbrødregården (Oslo)

Ladegårdshagen

Loenga

Loenga bru

Mariakirken (Oslo)

Middelalderens Oslo

Middelalderparken

Munkegata (Oslo)

Myklagard (Oslo)

Myklegardgata (Oslo)

Nonnegata (Oslo)

Nonneseter kloster (Oslo)

Nordre strete

Oslo bispeborg

Oslo bispegård

Oslo gate

Oslo gate 20

Oslo gate 6

Oslo gate 7

Oslo Hospital

Oslo kongsgård

Oslo ladegård

Oslo middelaldermuseum

Oslo torg

Rostockergata

Rostockgata

Saxegaardsgata

Saxegården

Schweigaards gate

Schweigaards gate 50 (Oslo)

St. Annas gildestue

St. Halvards gate

St. Halvards gate 28

St. Halvards plass (Oslo)

Sørenga

Tanta til Beate

Teglverket på Sørenga

Tomasgård (Oslo)

Treruinparken

Vestfoldgata (Oslo)

Vestre strete

Vikengata

Øra (Oslo)

Østfoldgata (Oslo)