Program for høsten 2015

Gamlebyen historielag inviterer gamle og nye medlemmer til høstens møter.

Gamlebyen historielag

GAMLEBYEN HISTORIELAGS PROGRAM FOR HØSTEN 2015

Vi mobiliserer fram til neste års 20-årsmarkering for Gamlebyen Historielag høsten 2015.
Alle medlemsmøter er i Festsalen Oslo Hospital, Ekebergveien 1, kl. 19, når ikke annet er nevnt.

Tirsdag 15.09

Bilder fra veikrysset Gamlebyen. Husker du 20 år tilbake? Gamlebyen er stinn av gammel historie. Men klarer vi å huske 20 år tilbake? Hvordan fortonte den seg egentlig, motorvei-spagettien som dominerte bydelen? Hvordan preget den livet her? Harald Østgaard Lund er forsknings-bibliotekar og fotohistoriker ved Nasjonalbiblioteket. Han dokumenterte i 1993 motorveikryssene i form av film og foto. For et par år siden viste han prosjektet i Kunsthall Oslo. I tidsskriftet Kunstkritikk skrev da billedkunstner Torbjørn Sørensen følgende om prosjektet - som han mente var en av det årets beste: "Harald Østgaard Lund kan Oslo og har et blikk for byen, stappfullt av kunnskap. Både kunst og folkeopplysning på en gang". Benytt anledningen til å mimre - ikke uten humor - over veikrysset som ble borte i 1995.

Tirsdag 06.10

Møte med Fellesrådet for historielagene i Oslo i Oslo Ladegård kl. 19.

Interesserte medlemmer er velkomne.

Tirsdag 13.10

"Hva betyr det nye Munchmuseet for Gamlebyen?"  Fellesmøtemøte med Oslo Selskap i Hallvardsalen på Gamlebyen skole kl. 19.00.

Kommunikasjonssjef for kulturbygg Haakon Berg Jensen innleder i møte med medlemmene i Gamlebyen Historielag. Vi ligger midt i mellom Skrik-punktet i Ekebergskrenten og det nye bygget på Paulsenkaia så det som skjer vil helt sikkert få konsekvenser for oss. Her gjelder det å være føre var.

Tirsdag 10.11

Kværner Brugs tidlige historie.  Gamlebyen historielag legger i samarbeid med OBOS i Kværner opp til presentasjon av Kværner Brug as sin tidlige industrihistorie. Dag Andreassen ved Teknisk museum forteller oss om de viktige første hundre år av dette industrielle flaggskips sin historie. Møtet er lagt til Kværner.

Tirsdag 01.12

Hva betyr prosjektet med den nye Follobanen for Gamlebyen?  Presentasjon av Gunnar Børseth.

Presentasjonen tar for seg Follobaneprosjektet som helhet, men det sette spesielt fokus på hvilken påvirkning det har på Gamlebyen.

Julemøtet blir en ekstraordinær generalforsamling fordi den ordinære generalforsamlingen i våres av forskjellige årsaker ble amputert. Vi kommer tilbake til med en egen innkalling.

Når Gamlebyen historielag markerer at det er 20 år siden grunnleggelsen neste år, vil vi invitere til en medlemstur til York i oktober 2016 i samarbeid med Escape, til vikingbyen med 365 puber, Jorvikmuseet, togmuseet, sjokolademuseet og aftensang i York Cathedral. Invitasjon følger når tiden nærmer seg.

Medlemskontingenten er fortsatt sparsommelige 200 kroner, som vi gjerne ser på kontonummer 1607.40.43287.

For Gamlebyen historielags styre

Saxegaardsgata

Saxegården

Schweigaards gate