Kungjøring

Middelalderbankett

Det skal bli bankett på Akershus høsten 2016. Den skal arrangeres av foreningene Middelalder-Oslo og Gamlebyen Historielag, og vi skal ha hele Oslo med.

Vi skal lage et gedigent og smakfullt fastemåltid for 270 personer i samarbeid med Halvors Fisk i Tromsø. Fredager var fastedag i middelalderen, adventsdagene før jul likeså, men aller viktigst var tiden før påske. Måltider i fastetiden var en kunst i seg selv, og er en levende tradisjon fortsatt mange steder. Det måtte være fisk. Derfor fikk norsk tørrfisk en tusen år gammel historisk forankring som Oslofolk normalt ikke er kjent med.

En kilo tørrfisk tilsvarer fem kilo fersk fisk, og er en rik kilde for proteiner og B-vitaminer. Tørrfisken holder seg uansett vær og klima og tid på året, om det er god lufting. Det var mulig å reise langt til havs med tørrfisk som niste og handelsvare, også den gangen flåten ble drevet med vind og årer. Tørrfisk ble Norges store eksportvare før oljen. Tørrfisken fulgte med og erobret Latin Amerika etter hvert som den katolske kirke ekspanderte med de såkalte oppdagelsesreisene, , inntil klippfisken fra Kristiansund overtok der. Men da britene på1920-tallet begynte å bruke tørrfisk som betalingsmiddel i Afrika, ble nye markeder åpnet.

I Norge og Sverige spises tørrfisken i dag rituelt som lutefisk før jul. Gjennom utvanningen og lutingen blir proteininnholdet omtrent halvert slik at rundfisken av torsk sveller opp og får en geléaktig konsistens. Den brukes annerledes utenfor Norden. I Veneto, Liguria, Campania, Calabria, Sicilia i Italia, og i Kroatia, som er de viktigste mottakerne i dag, behandles tørrfisken med et raffinement som lutefiskens land har glemt. Det finnes offisielt en prima og en sekunda kvalitet på tørrfisk som sendes til markedene i middelhavslandene, men vrakerne klarer å gradere fisken i tjue forskjellige kvaliteter, hver med sin pris og sitt marked. Den aller fineste innen kategorien prima er nesten gjennomsiktig, er mest populær nord i Italia, og kalles ”ragno”, som er italiensk for edderkopp. Ingen fatter  hva som er meningen med den kvalitetsbetegnelsen i dag. Sør i Italia, hvor de liker fyldigere varianter, går sekunda kvalitet unna, gradert som Italia Grande, Italia Grande Magro eller Italia Piccolo.

Med god mat følger god musikk og annen underholdning. Banketten skal mobilisere det beste vi har og presentere miljøet for byens befolkning.