Logg inn

 

Bøker

En solid ”bestefarbok”.

Et barnebarn som jobber i en bokhandel når hun ikke er på skolen, spurte om jeg leste bestefarbøker. Før jeg kunne svare, måtte hun forklare. I bokhandelen spurte eldre menn bare etter bøker fra krigen, og for dem betydde krigen bare den andre verdenskrigen. Slike bøker kalte de i bokhandelen bestefarbøker, sa hun.

Nå kan jeg anbefale en meget god ”bestefarbok”. Det er ”Oslo under krigen”, et oppslagsverk skrevet av Øyvind Reisegg.

Omslagsbildet er av et begravelsesfølge, muligens de døde fra Blücher  i april 1940, tatt ved hjørnet ved Oslo Hospital, på vei til den tyske æreskirkegården på Ekeberg. Den første kisten trekkes av seks hester. Det må ha vært en høytstående person. Over Geitebrua kommer det flere kister, hver trukket av to hester. En soldat på sykkel er en del av følget. Noen i sivile klær følger til fots.

 

Minnet om æreskirkegården på Ekeberg er godt tatt vare på. De atten 88mm kanonene på sletta, et såkalt Flak-batteri, betjent av 250 mann, er mindre kjent. Luftvernbatteriet Grosskampfbatterie Anton var det viktigste tyske luftforsvaret i Oslo.

 

”Oslo under krigen” forteller detaljert om hva som skjedde på forskjellige adresser i byen. Vi får vite om familiene som bodde i  Arups gate 2 og 3, og Konows gate 1, som ble deportert med Donau og utslettet i Auschwitz, og om den unge gutten i Oslogate 17 som var angiver. Slik går boka gjennom hele byen, og knytter sabotasjeaksjonene til konkrete adresser, som på Sørenga. De ledende nazistene får navn og adresse de også.

 

Boka er et veldig solid oppslagsverk, og har en sober og god innledning om den okkuperte byen, om hvordan den så ut, hvordan den luktet – mye kål og stekt fisk – om mørket på grunn av blendingen, om de to første kalde vintrene, gatebildet og boligsituasjonen. Deretter følger en kronologisk gjennomgang av begivenhetene, om Terbovens og Goebbels’ ankomst, om tilgrisingen av jødiske butikker, om deportasjonene av jøder, om melkestreiken som førte til de første henrettelsene - inntil kapitulasjonen 7.mai 1945.

 

Det er nok litt urettferdig å kalle dette en ”bestefarbok” – selv om den er det også. Men ut fra det vi vet om at mye av det som skjer i dag har sine røtter i krigen, kan en slik bok også gi yngre folk innsikt.  Vi ser og gjenkjenner sporene av krigen nært og rundt oss. Det er denne bokas fortrinn framfor mange andre ”bestefarbøker”.

 

Per Olav Reinton

 

Øyvind Reisegg:

OSLO UNDER KRIGEN

Pegasus Forlag 2016

Gamlebyen i Oslo

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988