Logg inn

 

Da banjern ble Bayern

Oslo kretsfengsel står foran store forandringer neste år. Botsen skal legges ned. Bayern består. Nå blir det bare Bayern igjen i Åkebergveien. Stortinget bestemte i 1933 at Christiania Aktie-Ølbryggeri skulle kjøpes for å bli varetektsenheten i fengslet. Avdeling B ble kalt Bayern fordi bygningen opprinnelig var et bryggeri, blir det sagt og skrevet.

Men verken bygningen eller bryggeriet ble kalt ”Bayern” før det ble et fengsel. Hvorfor ble ikke fengslet hetende ”Bryggeriet” eller ”Pilsen”?

Grunnen er at ”Bayern” er en forvanskning av ”banjern” som er et meget gammelt norsk ord for ”fengsel”, med opprinnelse fra Harald Hardrådes tid i Konstantinopel. Det står i Hjalmar Falks og Alf Torps Etymologiske Ordbok : Banjer er det underste dekket på et skip, står det der. Ordet stammer fra bagnes, flertall av bagne ”strafanstalt for galeislaver”. Det franske ordet er lånt fra italiensk bagno, egentlig bad, det samme som det franske bain.

Sammenhengen mellom bad og fengsel og det underste dekket på et skip har en historisk forklaring. I keiserens Konstantinopel hadde de bygd et romersk bad om til et fengsel. Fangene ble brukt som roere på galeiene, og de ble lenket fast på skipets underste dekk. Så når noen hadde vært på galeien, så havnet de på banjeren. Harald Hardråde havnet i det ombygde badet mens han var i væringgarden, fordi han var for grådig.

I Falk og Torp står det videre: Det er da let at forstaa, at det dæk hvor slaverne lænkedes, kunde faa navnet ”banjedæk”, men besynderligt er det, at denne benævnelse ikke synes at forekomme i fr. eller it.

Det er altså spesielt norsk å kalle en straffeanstalt for ”banjern”. Ordet for bad blir ikke brukt for fengsel verken på fransk eller italiensk. Det er lett å forvanske ”banjern” til ”bayern”, for en bayer var vel kjent på 1930-tallet, så kjent i det daglige strev i enkelte miljøer at en ”hel” bayer ble kalt en ”murer”.

Opprinnelig kjente jeg til denne bruken av ”banjer” fra den gamle skogsarbeideren Dunder på Hurum. Busser fra alle kanter møttes på 1950-tallet i Svingen på det stedet som vekselvis het Åsheim, Kirkebygda og Klokkarstua, i krysset rett nedenfor Hurum kirke hvor det den gang var en bensinstasjon. Der møttes Sniken og Tjukken og Gandhi – og Dunder,  en sliten kar fra granskauen med økseskaftet stikkende opp fra sekken. Der tok de seg en dram og glante på trafikken der bussene fra Drammen og Oslo korresponderte med bussene til Svelvik og Holmsbu.

Dunder drakk dunder. Det var en kjent sak.

Du kan ikke gå på Vinmonopolets utsalg og be om ei flaske dunder. Dunder er en drikk som lages skjult og i hemmelighet.

Råvaren er ei flaske hårvann, eller aller helst ei krukke med møbelpolitur. Det var skjellakk som ble brukt til mye før. I fast form ble det grammofonplater, det som i dag kalles steinkaker. I flytende form som hårvann kunne skjellakk bli dunder.

 

Av Per Olav Reinton

Gamlebyen i Oslo

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988