Logg inn

 

Da banjern ble Bayern

Oslo kretsfengsel står foran store forandringer neste år. Botsen skal legges ned. Bayern består. Nå blir det bare Bayern igjen i Åkebergveien. Stortinget bestemte i 1933 at Christiania Aktie-Ølbryggeri skulle kjøpes for å bli varetektsenheten i fengslet. Avdeling B ble kalt Bayern fordi bygningen opprinnelig var et bryggeri, blir det sagt og skrevet.

Men verken bygningen eller bryggeriet ble kalt ”Bayern” før det ble et fengsel. Hvorfor ble ikke fengslet hetende ”Bryggeriet” eller ”Pilsen”?

Grunnen er at ”Bayern” er en forvanskning av ”banjern” som er et meget gammelt norsk ord for ”fengsel”, med opprinnelse fra Harald Hardrådes tid i Konstantinopel. Det står i Hjalmar Falks og Alf Torps Etymologiske Ordbok : Banjer er det underste dekket på et skip, står det der. Ordet stammer fra bagnes, flertall av bagne ”strafanstalt for galeislaver”. Det franske ordet er lånt fra italiensk bagno, egentlig bad, det samme som det franske bain.

Sammenhengen mellom bad og fengsel og det underste dekket på et skip har en historisk forklaring. I keiserens Konstantinopel hadde de bygd et romersk bad om til et fengsel. Fangene ble brukt som roere på galeiene, og de ble lenket fast på skipets underste dekk. Så når noen hadde vært på galeien, så havnet de på banjeren. Harald Hardråde havnet i det ombygde badet mens han var i væringgarden, fordi han var for grådig.

I Falk og Torp står det videre: Det er da let at forstaa, at det dæk hvor slaverne lænkedes, kunde faa navnet ”banjedæk”, men besynderligt er det, at denne benævnelse ikke synes at forekomme i fr. eller it.

Det er altså spesielt norsk å kalle en straffeanstalt for ”banjern”. Ordet for bad blir ikke brukt for fengsel verken på fransk eller italiensk. Det er lett å forvanske ”banjern” til ”bayern”, for en bayer var vel kjent på 1930-tallet, så kjent i det daglige strev i enkelte miljøer at en ”hel” bayer ble kalt en ”murer”.

Opprinnelig kjente jeg til denne bruken av ”banjer” fra den gamle skogsarbeideren Dunder på Hurum. Busser fra alle kanter møttes på 1950-tallet i Svingen på det stedet som vekselvis het Åsheim, Kirkebygda og Klokkarstua, i krysset rett nedenfor Hurum kirke hvor det den gang var en bensinstasjon. Der møttes Sniken og Tjukken og Gandhi – og Dunder,  en sliten kar fra granskauen med økseskaftet stikkende opp fra sekken. Der tok de seg en dram og glante på trafikken der bussene fra Drammen og Oslo korresponderte med bussene til Svelvik og Holmsbu.

Dunder drakk dunder. Det var en kjent sak.

Du kan ikke gå på Vinmonopolets utsalg og be om ei flaske dunder. Dunder er en drikk som lages skjult og i hemmelighet.

Råvaren er ei flaske hårvann, eller aller helst ei krukke med møbelpolitur. Det var skjellakk som ble brukt til mye før. I fast form ble det grammofonplater, det som i dag kalles steinkaker. I flytende form som hårvann kunne skjellakk bli dunder.

 

Av Per Olav Reinton

Gamlebyen i Oslo

Tema-artikler

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

LokalhistorieWiki

Gamlebyen (Oslo)

Alnafetgata

Alnagata

Arctanders gate (Oslo)

Baglerstredet

Birkebeingata (Oslo)

Bisp Nikolaus' kapell

Bispegata (Oslo)

Bispegata 12 (Oslo)

Bispegata 16 (Oslo)

Clemens' gate

Clemensallmenningen

Clemenskirken (Oslo)

Dyvekes bru

Dyvekes vei

Erik Schias plass

Gamlebyen gravlund (Oslo)

Gamlebyen historielag

Gamlebyen kirke

Gamlebyen og Grønland menighet

Gamlebyen skole (Oslo)

Gatene (Oslo)

Geilene (Oslo)

Hallvardskatedralen

Harald Hårdrådes plass

Hans Helgesen

Inges gate (Oslo)

Kanslergata

Klosterenga

Klostergata (Oslo)

Konows gate

Korbrødregården (Oslo)

Ladegårdshagen

Loenga

Loenga bru

Mariakirken (Oslo)

Middelalderens Oslo

Middelalderparken

Munkegata (Oslo)

Myklagard (Oslo)

Myklegardgata (Oslo)

Nonnegata (Oslo)

Nonneseter kloster (Oslo)

Nordre strete

Oslo bispeborg

Oslo bispegård

Oslo gate

Oslo gate 20

Oslo gate 6

Oslo gate 7

Oslo Hospital

Oslo kongsgård

Oslo ladegård

Oslo middelaldermuseum

Oslo torg

Rostockergata

Rostockgata

Saxegaardsgata

Saxegården

Schweigaards gate

Schweigaards gate 50 (Oslo)

St. Annas gildestue

St. Halvards gate

St. Halvards gate 28

St. Halvards plass (Oslo)

Sørenga

Tanta til Beate

Teglverket på Sørenga

Tomasgård (Oslo)

Treruinparken

Vestfoldgata (Oslo)

Vestre strete

Vikengata

Øra (Oslo)

Østfoldgata (Oslo)