Logg inn

 

Linker

Linker til nyttige steder

For deg som er interessert i Gamlebyen historie finnes det mange foreninger, organisasjoner og informasjonskilder som kan være av interesse. De fleste har hjemmesider. Her lister vi opp noen av disse.

Interesseforeningen Oslos Middelalder  –  Dette er en forening som har hovedinteressen sin på norsk middelalderkultur i Oslo. IOM arrangerer jevnlig møter og andre aktiviteter, blant annet kurs og utflukter.

Ladegårdens Middelalderkontor - de holder til i Oslo Ladegård og arrangerer omvisninger og konserter, vanligvis annenhver onsdag kveld i Ladegårdens vakre storstue.

Oslo Middelalderfestival  -  arrangerer de årlige Oslo Middelalderfestival. I 2011 skal festivalen avholdes 18-19 (lørdag og søndag) juni, som vanlig i Middelalderparken.

St. Hallvardsdagen -  15.mai er dagen for Oslos skytshelgen St. Hallvard. Den markeres hvert år med konserter og omvisninger i Gamlebyen – og en prisutdeling kl 16:24 i Ladegården. (Kl 16:24 henspiller på året 1624 da Oslo ble ”flyttet” til Christiania.)

MODUS - Senter for middelaldermusikk - har som sitt primære formål å arbeide med middelalderens musikk og fremme interessen for middelalderens kultur som historisk forankringspunkt både for norsk og internasjonal kultur, og som kulturell utfordring i dag. MODUS holder til i Saxegaarden i Gamlebyen. 

Vålerenga historielag -  historielaget til en av Gamlebyens nærmeste naboer. 

Kampen historielag -  også en nær historielagsnabo.

Bekkelagshøgda lokalhistoriske forening - er også en nabo, og som navnet antyder, har de hovedfokus på Ekeberg og Bekkelaget.

Fellesrådet for historielagene i Oslo -  har til oppgave å virke for gjensidig informasjon og inspirasjon mellom historielagene i Oslo - dette fordi det ikke finnes et eget, byomfattende historielag i Oslo. I alt 19 lokale historielag i Oslo er tilsluttet Fellesrådet. 

Norsk lokalhistorisk institutt -  tilbyr mye informasjon og har andre tilbud for de som er interessert i lokalhistorie.

Byarkivet i Oslo -  har en stor samling historiske kildemateriale som er uunnværlig for de som vil vite mer om Gamlebyens historie, særlig fra tiden etter sammenslåingen med Christiania i 1860.

Oslo bymuseum  -  har mange ressurser for historieinteresserte og andre aktiviteter, slik som ”Kjenn din by”. Deres fotoarkiv er innholdsrikt!

Akershus festing -  ble bygget av kong Håkon V Magnus i 1299, da han holdt til i Gamlebyen, i Kongsgården ved Mariakirken.

Gamlebyen kirke - Oslo hospitals kirke -  har sine aner tilbake til Fransiskanerne og klosteret som de anla i 1291. Dagens kirkebygg er fra 1796, nybygd etter en brann i 1794, men den står på ruinene etter den opprinnelige klosterkirken til fransikanerne. Av kirker som fortsatt er i live er det bare Gamle Aker kirke (i gamle dager lå den langt ute på landet) som har en eldre historie enn Gamlebyen kirke i Oslo. 

Denne tegningen fra 1929 viser fasaden til Gamlebyen kirke ut mot Ekebergveien.

 

Gamlebyen beboerforening – er opptatt av å bevare og forbedre bomiljøet i Gamlebyen og har derfor mange felles interesser med Gamlebyen historielag.

Fortidsminneforeningen –  særlig Oslo og Akershus avdelingen av Fortidsminneforeningen er av interesse.

Oslo Byes Vel - er en forening som opptatt av medvirkning, bykultur og bymiljø, og ble stiftet i 1811. Grunnlaget for virksomheten er sans for bysamfunnet Oslo og ønske om å påvirke det verdisyn og de beslutninger som blir bestemmende for byens fysiske utvikling og miljø. Kulturformidling med vekt på informasjon om byens historie og særpreg, bl.a. gjennom medlemsarrangementer og tidsskriftet St. Hallvard.  

Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) er en statsinstitusjon under Kulturdepartementet som holder til i Oslo med formål å fremme virksomhet tilknyttet region- og lokalhistorie. De har en spennende hjemmeside av stor interesse for lokalhistorisk virksomhet. NLI har opprettet en wiki (etter modell av Wikipedia) for norsk lokalhistorie som alle bør sjekke ut! Klikk her for link.

Museumsforlaget er et nisjeforlag som utgir bøker om kulturarv. Vi satser på historie, arkeologi og andre fag som forteller om fortid og nåtid for framtida.

 

Gamlebyen i Oslo

Andre artikler innenfor samme seksjon

Linker til nyttige steder

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988