Logg inn

 

Årstider

Fastelavnen og Oslo Torg

Hadde du bodd i det opprinnelige Oslo, dagens Gamlebyen, hadde du opplevd liv og røre på denne tiden av året. Fastelavnen var tiden for Oslos store vintermarked. Det utspilte seg på Oslo torg i Gamlebyen.

Søndag (19.2) i år var det Fastelavnen. Hadde du bodd i det opprinnelige Oslo, dagens Gamlebyen, hadde du opplevd liv og røre på denne tiden av året. Fastelavnen var tiden for Oslos store vintermarked. Det utspilte seg på Oslo torg i Gamlebyen. Oslos bystyre har enstemmige bestemt å gjenskape Oslo Torg i Gamlebyen, men da må krysset Oslo gate/Bispegaten stenges.

Fasten var i førprotestantisk tid en periode med måtehold, bønn og kontemplasjon. Men den reale festen som markerte inngangen til fasten, fastelavnen, var ikke måteholden. Da var det god mat og drikke – og, ikke minst, mye moro. Festen var iblandet burleske innslag, før-kristne forestillinger og fruktbarhetsritualer knyttet til vårens snarlige kommen.

Uttrykket “Blåmandag” kommer fra dagen etter den heidundrende festingen, dagen etter fastelavnenssøndag. Så fulgte “Fetetirsdag” og “Askeonsdag”, startet på fasten.

Etter flyttingen til Christiania i 1624 hadde vintermarkedet lengst tilhold på Stortorvet, det ble arrangert årlig til 1899. Da, som før, ble byen “snudd opp-ned” med fest, leven knyttet til markedet. Folk kunne få tak i alt de kunne ønske seg av varer og fornøyelser. Men de første 650 årene av byens historie holdt vintermarkedet til på Oslo torg i Gamlebyen.

Oslo har nå, i forbindelse med Bjørvikautbyggingen, en unik mulighet til å rekonstruere Oslo Torg. Operatunnellen er nå ferdigbygget. En stenging av krysset Oslo gate/Bispegaten vil være kurant, og dessuten gi betydelige miljøgevinster for beboerne i Gamlebyen, og for kulturmiljøet Oslo middelalderby.

Nå har Oslo en gylden sjanse til å gjøre dette ved å instruere Ruter om at Ekebergbanen skal gå på utsiden av Middelalderparken, utenom Oslo Torg. Dette er en viktig premiss for å virkeliggjøre Oslo torg. Da kan vi igjen kan holde marked på Oslo Torg, til glede for store og små – og gjenerobre litt av Oslos tapte fortid og kulturelle identitet.

Helge Godø - 14.2.2012
Leder for Gamlebyen historielag


Gamlebyen i Oslo

Andre artikler innenfor samme tema

Fastelavnen og Oslo Torg

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988