Logg inn

 

Munch

Edvard Munch og Skrik

Edvard Munch vandret mye i Gamlebyen og oppover mot Ekeberg, på en sti som inspirerte til bakgrunnsmotivet for "Skrik". Mange andre av Munchs kjente verker er inspirert av utsikten fra en sti rett over Oslo Hospital. Under sine vandringer tegnet Munch skisser og tok fotografier, men den første versjonen av "Skrik" ble sannsynligvis malt i Cannes i 1892.

SKRIK AV MUNCH I bakgrunnen til Munchs "Skrik" ser vi konturen av åsene i Bærum og Asker. Litt lengre ned i bildet har Munch malt Akershusneset og Bjørvika, med noen seilskuter som ligger oppankret i havnebassenget. Gelenderet som går diagonalt over bildet er i dag et støpejernsgjerde, til beskyttelse mot stupet rett nedenfor. I Munchs tid var det et tregjerde der. Oslo Hospital (som ikke er avbildet) ligger i avgrunnen nede i stupet. I sin dagbok har Munch skrevet om sin opplevelse av stedet og motivet:Jeg gik bortover veien med to venner - så gik solen ned - himmelen ble pludselig blodrød - jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden - over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger - mine vænner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst - og jeg følte at det gik et stort uendelig skrig gjennem naturen.I dag er området blitt helt gjengrodd, slik at det er vanskelig å se Munchs motiv. Bildet nedenfor viser dagens situasjon, omtrent på det punktet hvor Munch har hentet motivet sitt fra.

 

Gamlebyen historielag har tatt initiativ til å rydde opp i "Skrik"-utsikten, slik at motivet skal komme frem igjen. Vi ønsker at Oslo-folk og andre Munch-elskere skal kunne oppleve hvordan Munch ble inspirert til "Skrik" og andre kunstverk. Våren 2008 fikk vi gjennomført et forprosjekt om dette. Vi håper nå at dette blir en del av den planlagte skulpturparken på Ekeberg.

 

Gamlebyen i Oslo

Andre artikler innenfor samme tema

Edvard Munch og Skrik

Tema-artikler

Aktiviteter

Oslo

Utbygging i Gamlebyen

Feiringer

Bygninger

Hospitalordenene

Industri

Ekebergskogen

Munch

 

Ellers i Gamlebyen

Bydel Gamle Oslo

Aktiv Skøyteklubb

Allround-NM på skøyter 1949 for damer

Allround-NM på skøyter 1963 for damer

Allround-NM på skøyter 1975 for damer

Allround-NM på skøyter 1988

Allround-NM på skøyter junior 1974 for herrer

Allround-VM på skøyter 1989, menn

Arctanderbyen

Bakerenga

Birigata (Oslo)

Bjørvikatunnelen

Bjørviklinja

Anne Brandfjeld

Diabas

Eikabergtinget

Ekebergbanen

Ekebergkleiva bevaringsområde

Ekebergparken holdeplass

Ekebergrestauranten

Ekebergskogen

Ekebergskrenten

Ekebergskråningen

Ekebergutvalget

Fafo

Sprint-NM på skøyter 1988

Sprint-NM på skøyter 1989

Sprint-NM på skøyter 2009

Sprint-NM på skøyter junior 1974

Sprint-NM på skøyter junior 1978

Sprint-NM på skøyter junior 2001

Sprint-VM på skøyter 1973

Sprint-VM på skøyter 1992

St. Halvards plass holdeplass

Stafett-NM på skøyter 1988