Logg inn

Publikasjoner - Skole

Etter at bestillingen din er registrert, mottar du en mail med en kode og anvisning som du kan bruke for å hente publikasjonen du har bestilt. Ta vare på koden. Har du mistet koden, kan du bare sende en mail til adressen: post@gamlebyen-historielag-oslo.no , og vi sender deg koden på nytt

 

Oslo katedralskole i middelalderens Oslo

bokomslag

Forfatter: Karl Gervin

Hefte

Gamlebyen Historielag

Publikasjonsår: 0

ISSN: 1503-5751

Oslo katedralskole lå kanskje rett på samme tomt som dagens Gamlebyen skole står på. Dette heftet gir en kunnskapsrik og levende beskrivelse av denne skolen. Når middelaldermenneskene så nordover mot våre breddegrader gikk det kaldt nedover ryggen på dem. Mange mente at helvete var kaldt og altså etter all sannsynlighet lå her oppe. Selv nordmenn sa at jo nærmere folk bodde nordavinden, jo fastere hadde vinden lagt dem under sitt velde og frosset deres hjerter med vantro hard som is. Nede i det siviliserte Europa kom mye på plass i tiden etter folkevandringene. På Karl den stores tid (han døde i 814), var det blitt en orden også på skoleundervisningen. Han bestemte at der skulle anlegges en skole ved alle domkirker. Men hva skulle man gjøre i det høye nord, hvor dannelse var sjelden og utdannelse vanskelig? Først i 1140-årene var tiden kommet til oss. Det var på høy tid, da tiden ble betegnet som nær "endeligtet", Haleys komet hadde vist seg, hungersnøden bredte om seg, en borgerkrig ble ferigkjempet, og tre paver døde på tre år. Det var nå kardinal Nikolas Breakspear kom til Norge for å opprette Oslo katedralskole i 1152 eller 1153. Det hastet, alt tatt i betraktning.

Gamlebyen i Oslo

Heftene selges også på medlemsmøtene i Gamlebyen historielag. Du oppfordres samtidig til å sende en liten donasjon til Gamlebyen historielag.

Tema i skriftserien vår

Lov og rett

Barndom

Ordener

Om steder

Om Oslo

Litteraturen

Bebyggelse

Skole